2018-06-15

Casa Nautilus


Casa Nautilus a fost realizată de Javier Senosiain, arhitect, specialist în arhitectură organică la Naucalpan, Mexic, în 2006.
Pentru niște proiecte de casă absolut originale, arhitectul a luat drept model cochilia unui cefalopod marin, Nautilus, care trăieşte în recifurile de corali din mările calde. „Bătrân” de sute de milioane de ani, Nautilus este socotit o „fosilă-vie”. Are caractere şi de caracatiţă (tentacule, deplasarea prin forţa de reacţie a apei pompate dintr-o pungă abdominală), şi de melc (cochilia).
Nautilus
Totuşi, tentaculele nu au ventuze, ca la caracatiţe, ci se fixează cu ajutorul unor striaţii de pe suprafaţa lor.  Numărul tentaculelor este de 8 – 10, ca la toate cefalopodele.
Biologii consideră că Nautilus reprezintă un nod evolutiv cu o mare capacitate de supravieţuire, motiv pentru care nu a mai evoluat în ultimele 500 de milioane de ani. În timp ce cochilia specifică melcilor are numai o cameră, cochilia lui Nautilus este împărţită în mai multe compartimente. Ea are la început numai patru camere, dar pe măsură ce animalul creşte îşi produce altele, tot mai mari, astfel că la maturitate pot fi mai mult de 30. Între camere sunt septuri, străbătute de un canal care dă continuitate spaţiului interior.
Cochilia de Nautilus
Casa Nautilus. Compartimentare
Casa Nautilus a fost construită în anul 2006,  pentru o familie cu doi copii, sătulă de locuinţele convenţionale. Doreau sa aibă intimitate, să se mişte natural, fără treceri bruşte, blocate de uşi, dintr-un spaţiu în altul al casei. Doreau să alunece dintr-un loc în altul, lin, ca melcul în cochilie. Arhitectura organică le-a oferit locuinţa visată.
Locuinţa are o suprafaţă de 330 metri pătraţi (nu mă întrebaţi cum i-au măsurat !). Pereţii au grosimea de 5 centimetri şi sunt făcuţi din ferociment, un material deosebit de rezistent şi elastic în acelaşi timp. Asta îi conferă calităţi deosebite de rezistenţă la cutremure. Şi acum, lovitura de graţie: costul este de 0,16 euro per metru pătrat !!!
Priviţi formele, culorile, spaţiile. Pare că se aud muzici suave, care îmbie la dansuri fluide. 
Curtea interioară
Spațiu de trecere
Living 1
Dormitor
Baie
Bucătăria

...Poate că arhitectura e cea mai complexă dintre arte, dar nu vreau să le supăr pe celelalte şi tac. Mai zic doar atât: v-ar plăcea să locuiţi într-o asemenea casă, cu arhitectura organica ?…

10 comentarii:

  1. Eu votez pentru. Da... chiar mi-ar placea sa traisc intr-o casa cu arhitectura organica, realizata din materiale cat mai prietenoase cu mine (si mediul, se intelege). Imi place mult gradina interioara. Imi plac si casutele acelea cu pereti "rotunjiti"... au aparut si la noi cateva.
    In cazul acesta strict (privind pozele) nu stiu ce sa zic de living si dormitor.. probabil ca le-as vedea un pic altfel :))).

    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt convinsă că e o casă permisivă, care își lasă proprietarul să o aranjeze cum dorește. :)

      Numai bine, dragă Rux!

      Ștergere
  2. Uaaau! E superba casa - prin arhitectura, materiale de constructie si decor dar... cred ca nu m-as simti bine sa traiesc in una, zi de zi. Cred ca mi-ar zapaci... circumvolutiunile. :)
    Iti doresc sa ai un weekend linistit, Zina draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hm! Eu cred ca te-ai simți excelent. Sunt de părere că ești o fire simțitoare și imaginativă care s-ar acomoda repede la noutate. N-ai visat niciodată să locuiești în căsuțe din povești?!

      Weekend liniștit să ne fie, dragă Diana!

      Ștergere
  3. Interesantă prezentare ! Ce noroc pe acea familie să poată locui într-un asemenea mediu !
    Îți doresc un weekend plăcut! Pupic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eh! Știi cum se spune: norocul și-l face omul!

      Weekend plăcut și ție!

      Ștergere
  4. Da,stiu de aceasta casa Nautilus,cred ca am vazut si un filmulet despre acest tip de case cu arhitectura organica;
    imi place,as locui in ea!Jos palaria pentru acest arhitect,
    sunt si altii care-l urmeaza
    Multumesc pentru cele multe amanunte despre Nautilus-ul
    adevarat,si pentru imagini din casa !
    O duminica minunata,in casuta voastra,draga Zina !

    RăspundețiȘtergere
  5. Minunată arhitectură! Este grozav când arhitecții, artiștii, constructorii, se inspiră din frumusețile naturii. Anumite aspecte ale acestei case spectaculoase, îmi amintesc de ideile novatoare ale celebrului Gaudi. Și el s-a inspirat din natură.
    Numai bine, doamna Zina! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gaudi este chiar un promotor al arhitecturii organice.

      Numai bine, Alex!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !