2015-03-19

Vas de pescuit pe plajă de Andreas Achenbach

Reflexii

vas-de-pescuit-pe-plajă-andreas-achenbach
Vas de pescuit pe plajă, de Andreas Achenbach
Andreas Achenbach (1815-1910), pictor peisagist german.
Născut la Kassel, landul Hessen, Andreas Achenbach a început studiul artistic la vârsta de doisprezece ani, la Academia de Pictură din Düsseldorf, sub îndrumarea lui Friedrich Wilhelm Schadow, pictor romantic german. A studiat apoi la Sankt Petersburg și a călătorit în Italia, Olanda și Scandinavia.

Primele picturi ale lui Andreas Achenbach au purtat amprenta școlii romantice germane, dar, din 1835, influența puternică a lui Louis Gurlitt, pictor german de origine daneză, i-a orientat talentul în direcția realismului și el a devenit fondatorul școlii realiste germane.
Criticii au considerat că peisajele sale au urmărit prea mult obiectivitatea imaginii și au dovedit o oarecare lipsă de temperament. Totuși, Andreas Achenbach este apreciat ca un maestru al tehnicii, un reformator cu importanță istorică, fiind socotit părintele picturii peisagistice din secolul al XIX-lea.
De același autor:
apus-pe-mare-inainte-de-furtuna-andreas-achenbach-1903
Apus pe mare înainte de furtună, 1903
Sursa foto 1
Sursa foto 2
Clic pe fotografii pentru mărire !

*

Această postare va fi înscrisă în serialul ”Reflexii în oglindă” de la SoriN.


Din categoria ”Reflexii”, ai putea să mai vezi:

26 de comentarii:

  1. un peisaj care imi sugereaza atmosfera silinei, nu stiu de ce :)

    pentru ca ai comentariile inchise pe blogul Lecturi Scolare, o sa-ti spun aici cat de placut a fost sa regasesc scrierile Calistart Hogas, pline de o blanda frumusete...multumesc pentru lectura! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. N-am inteles care atmosfera, cred ca ti-a facut figura tastatura, draga Pandhora !
    Cat despre Calistrat Hogas, este unul dintre autorii mei romani preferati. Am publicat acolo textele intregi, pe care le-am povestit pe blogul cu povestiri pe scurt. La blogul Lecturi scolare am inchis demult comentariile, fiindca nu faceam fata sa raspund pe trei bloguri. Acolo comentau mai mult elevi, iar comentariile, compuse dintr-un singur cuvânt, erau de genul: "tare", "frumos", "super", "nașpa", așa că am preferat să le închid. ☺

    RăspundețiȘtergere
  3. Romanticii și peisajele lor vibrate de lumini și umbre, frumoase, misterioase! ”Apus pe mare înainte de furtună” are niște griuri fantastice, iar cerul e dramatic de-a dreptul...Bună alegere, Zina! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că dramatismul este sugerat și de cerul din ”Vas de pescuit pe plajă”. Poate că vasul este pe plajă tocmai fiindcă se apropie furtuna...

      Ștergere
    2. Desigur, există în ambele. Aici, apropierea furtunii se face simțită, totul prevestind acest fenomen, valurile deja agită apa. E un tablou foarte sugestiv. ;)

      Ștergere
    3. Totuși, ei pleacă la pescuit... Observi că împing barca spre mare ?

      Ștergere
    4. Valurile nu-mi par prielnice unei aventurări în larg! Mai există o ambarcațiune pe apă, cerul fiind negru și amenințător deasupra casei, nu a mării, așa că am putea deduce că furtuna și-a mutat centrul de...interes! Iar posibilitatea ca furtuna să-și fi făcut ”numărul” și apele să fie ceva mai calme, există, dacă vrem. Privitorul poate găsi povești întregi într-un tablou și mi-ar plăcea ca -X- să își spună părerea.Tensiunea creată din lumini, umbre, nuanțe, agitație definește romantismul, tabloul fiind integrat perfect în curent. Și bine ales! ;)

      Ștergere
    5. -X- și Gabriela Ilieș ! ☺ Numai că -X- are probleme tehnice, iar Gabriela apare rar în blogosferă, are de terminat un proiect personal.

      Ștergere
    6. -X- are multe și documentate de spus în materie de arte vizuale, chiar azi am povestit un pic cu ea! ;) :)

      Ștergere
    7. Știu ce fel de comentarii face -X-, slavă Domnului a comentat destule pe blogurile mele. Sunt însă niște probleme tehnice de conexiune.

      Ștergere
  4. Parca al doilea tablou e mai pe gustul meu, mie mi se pare talentat, nu stiu ce spun criticii, dar eu nu sunt in stare sa desenez o casa, barem asa peisaje.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai intuiție, al doilea tablou este mai vestit decât primul. ☺

      Ștergere
  5. Placuta priveliste se arata in tablou. Mai ales ca este si un catelandru in zona!
    Zile frumoase, fetelor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se putea să nu vezi tu cățelandrul ?! ☺

      Zile frumoase și vouă !

      Ștergere
  6. Interesanta alegere,nimic socant,provocator, ci o perfecta armonie de griuri,odihnitoare,chiar daca e furtuna. E poate o reflectare a personalitatii sale,fara intruziuni din afara ?!
    Este, pe drept cuvant,intemeietorul peisagisticii moderne germane,un pionier in realismul pictat cu o tehnica impecabila !
    Un maestru ,ce pana la 91 ani, a daruit altora din sufletul sau,nu-i asa Zina?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar armonia nuanțelor m-a atras la aceste tablouri ”cuminți” deși prevestesc furtuna !

      Ștergere
  7. "Apus pe mare inainte de furtuna" m-a lasat cu ochii-n soare! (desi ar rima "cu apa-n gura" - avand in vedere ca o furtuna pe mare nu m-ar scuti de aceasta... rima) :) Tabloul cu "apa sus-apa jos" e pur si simplu fantastic, din punctul meu de vedere, evident. Poate azi, la eclipsa, o sa am parte de-o scurta furtuna (in 1999 a fost, scurta, cu multe fulgere care brazdau cerul si pamantul). :)
    Minunata ziua sa iti fie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hihi ! Doamne ferește de așa o rimă !

      Eclipsa aia s-o fi văzând și de la București ?...

      Zi minunată și ție, Diana !

      Ștergere
  8. Două tablouri faine și interesante, care dovedesc faptul că se puteau face fotografii cu mult înainte de inventarea aparatului de fotografiat!

    RăspundețiȘtergere
  9. Frumos, placuta alegerea ta!
    Multe salutari!

    RăspundețiȘtergere
  10. peisajele marine exprima o permanenta miscare. Mie mi se pare ca privind acelasi tablou, sub lumina diverselor ore ale zilei descoperi noi si noi unduiri de valuri, ascunse irizari, transparente ce atng fundul marii pentru cateva secunde... Fascinante lucrari!
    Multumim din nou pentru lectia de pictura, Zina draga!
    un weekend minunat sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Întocmai ! Intensitățile diferite ale luminii modifică expresivitatea picturilor marine și lucrările par mereu altele. Poate că și asta l-a inspirat pe Oscar Wilde când a scris ”Portretul lui Dorian Gray”.

      Weekend plăcut și vouă, Carmen !

      Ștergere
  11. Foarte frumoase picturi! Îmi place stilul acestui artist. La primul tablou m-au surprins casele simple şi dărăpănate de pe mal, cu nimic mai presus decât cele din picturile unor artişti de-ai noştri.
    Sărut mâna şi pentru această lecţie de istoria artei, doamna Zina.
    Să aveţi o săptămână minunată! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sărăcia e aceeași în toată lumea...

      Săptămână cât mai bună și ție, Alex ! ☺

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !