2015-04-16

Femeie privind în oglindă de Katsushika Hokusai

Reflexii

femeie-privind-in-oglinda-katsushika-hokusai
Femeie privind în oglindă de Katsushika Hokusai
Katsushika Hokusai (1760-1849) a fost un renumit pictor japonez ukyio-e (picturi ale lumii in miscare, realizate prin litografiere cu ajutorul unor blocuri de lemn gravate).
Creator de picturi și stampe, ilustrații pentru cărți de literatură și pentru cărți comerciale, artistul folosea câte un alt pseudonim pentru fiecare din aceste categorii. L-a folosit pe cel de Hokusai pentru picturi și stampe. Pe la 1800, la vârsta de 40 de ani, a început să-și spună Gakyōjin Hokusai (Hokusai cel nebun după pictură).
Reamintiți-vă de o altă femeie la oglindă pe care v-am adus-o în atenție:
femeie-privindu-se-in-oglinda-hokusai-1805
Femeie privindu-se în oglindă, Hokusai, 1805
Între 1814 și 1834 prietenia cu Gekkotei Bokusen se concretizează în apariția seriei de cărți Hokusai MangaManga sunt benzi desenate japoneze. Spre deosebire de BD-urile americane, care se adresează preponderent copiilor, manga sunt specializate, fiind grupate pe vârste și sexe (copii, adolescente/adolescenți, femei tinere/barbati tineri etc.)  și problematică (acțiune, aventură, horror, sex etc.etc.)
Iată o ilustrație manga de Hokusai:

La cea de-a doua pictură, Aurora Georgescu comenta:Miracolul lumii” Aşa aş numi eu japonezii de azi pentru tot ce au realizat ! Noi albii, i-am privit cu superioritate, dar ei ne-au demonstrat fără surle şi trâmbiţe, ce sunt ei de fapt: un popor care nu şi-a uitat rădăcinile, şi-a păstrat cu sfinţenie tradiţiile şi-au făcut din rasa lor icoană de altar şi au reuşit să atingă culmi ale civilizaţiei. Toată admiraţia. Mă bucur că ai ales această inspirată grafică unde gingăşia japonezelor apare în toată plenitudinea ei.
Clic pe fotografii pentru mărire !

*

Această postare va fi înscrisă în serialul ”Reflexii în oglindă” de la SoriN.
Ai putea să mai vezi:
Viața în harem la Constantinopole de John Frederick Lewis
Portret de femeie cu oglindă de Ilia Mașkov
Oglinda de mână de Frederick Carl Frieseke

15 comentarii:

  1. I-a ilustrat senzualitatea in linii atat de simple... :)

    Cred ca nu exagerez (prea mult) afirmand ca Japonia - cu tot ce cuprinde: oameni, arta, traditii etc. - este singura ţară care... ma complexeaza. :)

    Zile fericite iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce să te complexeze, Diana ? N-ar trebui să ne complexăm când alții sunt mai buni decât noi, ar trebui să ne stimuleze, să ne ambiționeze să devenim și noi ca ei. Nu prin copiere, nici nu s-ar putea, ci în felul nostru. Avem și noi tradiții, avem și noi artiști buni, dar uite că nu se mai dă atenție acestor valori. Acum îmi dau seama că nici eu nu am postat articole legate de arta românească... Am văzut paiul din ochiul altuia ! :))

      Ștergere
  2. O alta lume spirituala,reprezentata artistic de Katsushika Hokusai,in lucrarile caruia fiecare detaliu are o anume intimitate...''Privind in oglinda'' femeia japoneza apare in toata gingasia ei traditionala.
    Acest deosebit talent abordeaza traditionala arta japoneza,xilogravura colorata, respectand mesajul de a fi oferita in dar, cu diferite ocazii.
    Apreciez mult,postarea ta,Zina, si din perspectiva influientei lui Hokusai in arta europeana a secolului XIX,in tematica impresionista !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-ai deschis ochii ! Acum realizez că aceste tablouri pot fi definite cu un singur cuvânt: gingășie.

      Ștergere
  3. deosebita, deosebita alegere ai facut Zina...
    fiecare linie care compune acest tablou exprima delicatetea caracteristica femeilor din Japonia...
    acel brat care aluneca din maneca kimonoului e atat de alb, atat de perfect...e aproape hipnotizant...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă îți amintești, din ”Memoriile unei gheișe”, se punea mare preț pe puterea de seducție a brațului ieșind din mâneca kimonoului.

      Ștergere
  4. Foarte frumoase alegeri, doamna Zina! Japonia rămâne o lume fascinantă. Stilul, eleganţa, delicateţea - sunt lucruri fireşti pentru lumea niponă. Iar feminitatea, capătă valenţe noi în această ţară. Chimonoul este ceva deosebit, nu o simplă haină, căci se îmbracă după ritualuri complexe. Dintre ţările Asiei, Japonia este singura unde mi-ar plăcea să merg în vizită.
    Numai bine şi weekend frumos, doamna Zina! :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Totuși, e bine de făcut precizarea că, și acolo, stilul acesta elegant e specific categoriilor de vârstă ceva mai avansate. Tineretul e la fel de zbuciumat și colorat ca peste tot, poate chiar un pic mai mult. Am întâlnit prin Europa mulți turiști japonezi și numai cei mai în vârstă se mai comportă conform codurilor clasice. Cei tineri dau cu barda în Dumnezeu !!! ☺

    Weekend frumos și vouă, Alex !

    RăspundețiȘtergere
  6. Când mă gândesc că cea căreia i-am ilustrat două cărți anul acesta, ultima fiind lansată de curând în Japonia, respectiv scriitoarea și prietena mea Floarea Cărbune, mă simt și mai aproape de acest popor demn de admirație. E superbă lucrarea aleasă de tine, liniile fine, poziția elegantă, atitudinea...Cât despre cromatică, dacă o doamnă ar alege exact aceste nuanțe, inclusiv cele din fundal, pentru a-și compune ținuta vestimentară, ar reuși să creeze o impresie de eleganță naturală, rafinament și bun gust. Sunt nuanțe plăcută, care reușesc să se impună prin valoare, nu prin strălucirea efemeră a culorilor prea saturate. Frumos, Zina, ai ales excelent!
    Un sfârșit de săptămână senin și plăcut, Zina dragă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Observ că Hokusai a avut o predilecție către aceste culori încântătoare, după cum se vede aici, dar și în multe alte lucrări ale faimosului pictor japonez.

      Ștergere
    2. PS. Mirela, draga mea, se mai întâmplă ca, în grabă, să mai fac câte o eroare de tastare. Din păcate, pe un blog de pe platforma asta, Blogger, nu pot să corectez comentariul, odată ce a fost publicat, așa cum este posibil pe blogurile de pe Wordpress.

      Ștergere
  7. Picturile japoneje, stampele sau kakemono-urile sunt absolut impresionante, la fel ca si caligrafia japoneză shodō. Arta japoneza a incântat dintotdeanua europenii, pentru ca este atât de diferita fata de ceea ce cunoastem noi pe continent. Am ajuns sa definim câteodata delicatetea, gingasia si finetea prin pictura japoneza. Gratia si subtilitatea gheișelor, efemeritatea si frumusetea florilor de cires, chimono-urile, evantaiele, acele de par sau serviciile pentru ceremonia ceaiului sunt motive care fascineaza, farmeca, entuziazmeaza.
    Ultima ilustratie prezentata de tine aici este superba! Mie îmi inspira atingerea punctului culminant în creatia muzicala, transcendenta sau legatura dintre cele cinci elemente ale al Universului. Mi-am copiat linkul, multumesc Zina draga!
    Un weekend minunat sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ai uitat de bonsai și de ikebana, pentru care eu am o adevărată pasiune ! ☺

    Săptămână ușoară, Carmen !

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !