2014-12-16

Ospețele antichității (3)

Bucătărie literară

Urmare la Ospețele antichității (2)


lucullus
Lucullus
Despre obiceiurile de la banchetele grecilor și romanilor, despre nașterea artei conversației, despre mesele faimosului Lucullus, în selecția de texte din ”Marele Dicționar de Artă Culinară”, de Alexandre Dumas-tatăl. 
Primele dineuri grandioase și strălucitoare au fost organizate de greci. Unde ar fi putut să apară, dacă nu la un popor vesel, cu un spirit fermecător, ocupat cu opere de artă ?
Se mânca la mese cizelate cu acel gust deosebit al artizanilor greci.
Paturile destinate dineurilor erau ornamentate cu carapace de broască țestoasă, fildeș și bronz; unele aveau chiar incrustații de perle și pietre prețioase. Saltelele erau din purpură, brodate cu aur. Cupele, ceștile, castroanele de diferite modele, vasele cu cele mai variate forme erau lucrate de artiști renumiți. Cele mai frumoase erau opera lui Thericles.
Paharnicii, care îndeplineau pentru greci funcțiile deținute de Ganymede și de Hebe în slujba zeilor, erau băieți și fete cu deosebită grație și frumusețe, care aveau ordin să nu refuze nimic mesenilor. Ei aveau fața pictată și fardată, părul tăiat rotund. Tunicile din materiale transparente, strânse la mijloc cu o centură de mătase, erau croite pentru a le cădea până la călcâie, dar, trăgându-le, ei le ridicau până la genunchi.
Pe parcursul acestor dineuri elegante s-a format faimoasa conversație greacă. Vinurile de Corint, de Samos, de Chios și de Tenedos stropeau arta născândă a conversației.
Athena, cu vinurile sale dulci, cu fructele, florile, dulciurile și deserturile sale care sufocau dineul, nu a avut niciodată ceea ce romanii numeau marea bucătărie. 
Roma mânca mai  bine și mai ales, mult mai substanțial decât Athena, ceea ce nu a împiedicat-o să aibă la fel de mult spirit. Primii ei bucătari au fost greci; spre sfârșitul Republicii, pe timpul lui Silla, Pompei, Lucullus sau Cezar, bucătăria romană s-a dezvoltat și a atins culmea rafinamentului. Toți cuceritorii romani își purtau cu ei bucătarii. Aceștia aduceau la Roma, din toate țările, felurile de mâncare pe care le credeau demne de o masă romană. Așa cum Roma a avut loc în Pantheon pentru toți zeii, ea a avut un templu pentru toate bucătăriile. Marii bucătari erau răsplătiți regește de stăpânii lor. Într-o zi Antoniu, mai mulțumit de bucătarul său decât în alte zile, l-a chemat în timpul desertului și i-a dăruit un oraș cu 35 000 de locuitori.
Lucullus își plătea bucătarul șef cu echivalentul a douăzeci de mii de franci pe an (aproximativ 50 000 de euro, în banii actuali). Cezar și Pompei au hotărât într-o zi să-l viziteze pe Lucullus, să rămână la masă, dar fără să-i permită să comande ceva în plus pentru ei. Voiau să vadă cât de luxos mănâncă atunci când ia masa singur. Lucullus, însă, și-a chemat majordomul  și nu i-a spus decât aceste cuvinte: ”două tacâmuri în plus în salonul Apollon”. Ceea ce majordomul știa, dar nu și cei doi invitați fără voie, era că în salonul Apollon se servea fiecărui mesean mâncare pentru care se cheltuia echivalentul a șase mii de franci (15 000 de euro, în banii actuali).
În altă zi, printr-o întâmplare de necrezut, Lucullus nu avea nici un invitat la masă. Bucătarul vine să-l întrebe ce ordonă. ”Sunt singur” spune Lucullus. Bucătarul, gândind că o masă de 2 500 de franci (cam 6 250 de euro, azi) ar fi suficient, acționează în consecință. Odată masa terminată, Lucullus îl cheamă și îl ceartă strașnic. Bucătarul se scuză, spunându-i ”Dar, stăpâne, erați singur”. ”Tocmai în zilele în care sunt singur la masă trebuie să ai mare atenție în pregătirea ei, căci în acea zi Lucullus ia masa la Lucullus.” răspuse stăpânul. 
Va urma

8 comentarii:

  1. Habar nu am avut de acest Mare dicţionar de artă culinară şi pe deasupra scris şi de Alexandre Dumas tatăl. Mereu aflu lucruri noi când trec pe la tine, Zina.
    Preţuirea pentru maeştrii culinari este foarte veche, deci. Cam dintotdeauna, adică!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar asta e dorința mea, Mihaela, să aduc, pe cât pot, informații atractive.
      Prețuirea pentru cei care fac bucate bune cred că datează de pe vremea când primii oameni au fript carnea animalelor vânate. Cel care a reușit să nu o ardă a fost proclamat ”chef” ! ☺

      Ștergere
  2. interesanta seria aceasta de articole despre obiceiurile ospetelor din antichitate. Sunt atât de putine surse în legatura cu acele vremuri, încât trebuie sa credem cronicarii de atunci chiar daca descrierile ni se par exagerate.
    Spre exemplu, se presupune ca vestutul Homer avea o fire de poet, el visa cu ochii deschisi si avea o imaginatie deosebit de bogata - asa încât multe din scrierile lui, considerate dovezi istorice, sunt puse tot mai des sub semnul întrebarii, cercetatorii încercând sa cearna realitatile din artificiile de stl :)
    O zi minunata sa ai, Zina!

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, dacă sursa ar fi doar Homer, am putea intra la bănuieli. Totuși au fost mai mulți cei care au descris excesele antichității. Cum descrierile coincid, concluzia nu poate fi decât una. ☺
    Seară plăcută, dragă Carmen !

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma intreb cum le rezista ficatul sau stomacul la atatea mancaruri grele?
    Si - daca se poate face o comparatie - uite cum am ajuns: mancam in fuga un covrig pe strada sau stam cu orele in mall si "savuram" minunate chimicale, spunand ca ne simtim bine. Vai de noi...
    Multumiri si imbratisari, tie si fetelor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Le rezistau, fiindcă mâncau în tihnă, nu pe grabă, nu erau stresati nici pe departe așa cum suntem noi astăzi. Pe de altă parte, așa cum spui și tu, hrana era naturală, nu era poluată și nici prelucrată așa cum este mâncarea noastră.

      Ștergere
  5. Apreciez mult comentariile tale despre ''bucataria''civilizatiilor antice ! Am gasit secvente despre ospetele romanilor sau grecilor in multe romane ce nu mai sunt ''la moda''
    Preocuparile pentru ingrijirea trupului, atentia pentru ambianta,conversatiile ,dovedesc si grija pentru spiritualitate...
    Norocul tau ca ai bucatari buni !..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vrei să zici că sunt bucătar bun, doar nu-ți închipui că face altcineva bunătățile pe care le descriu pe blog...

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !